Ο Ν.2833 σε συνδυασμό με τον Ν.3057

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 ψηφίσθηκε ο νόμος 2833/2000 (και αργότερα τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε απο το άρθρο 83 του Ν.3057) με τον οποίο ρυθμίζονται πολλά θέματα των υπαιθρίων διαφημίσεων και επιγραφών στην περιοχή των Αθηνών.
Με το άρθρο 83 του Ν.3057 έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις στο Ν.2833, που σημειώνονται πιό κάτω με Κόκκινο χρώμα

  1. Στό τμήμα της πόλεως των Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς Φιλοπάππου, Καρατάση, Μισαραλιώτου, Βεϊκου, Χατζηχρήστου, Βούρβαχη, Βουλιαγμένης, Ιόλης, Δεφνερ, Τριβωνιανού, Μαλάμου, Λογγίνου, Αρχιμήδους, Αγρας, Λ.Β.Κωνσταντίνου, Λ.Β.Σοφίας, Πανεπιστημίου, Σίνα, Σόλωνος, Ασκληπιού, Ακαδημίας, Ιπποκράτους, Πανεπιστημίου, Πατησίων,
    Περιοχή στην οποία απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση υπαιθρίων διαφημίσεων βάσει του νόμου 2833/2000.

    Σατωβριάνδου, Καρόλου, Δεληγιάννη, Ανδρομάχης, Λ.Κωνσταντινουπόλεως, Πιερίας, Κίμωνος, Μοναστηρίου, Δημοσθένους, Αίμονος, Αντιγόνης, Δράκοντος, Καρόλου, Τριπόλεως, Μαραθωνομάχων, Σερρών, Κων/λεως, Ελασιδών, Πειραιώς, Ευρυσθέως, Θορικίων, Τριών Ιεραρχών, Δωριέων, Πλατ.Μερκούρη, Κολοκοτρώνη Γεναίου, Αγ.Νικολάου, Πινότση, Φιλοπάππου, απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση υπαιθρίων διαφημίσεων προβολής εμπορικών και πολιτικών μηνυμάτων σε χειρόγραφη, εντυπη, φωτεινή, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή. (Διαγράφονται οι λέξεις) (Παρ.1, άρθρ.83, Ν.3057)
    Κατ' εξαίρεση είναι δυνατή η τοποθέτηση υπεράνω κτηρίων κειμένων εκτός αρχαιολογικών χώρων, φωτεινών υπαιθρίων διαφημίσεων οι οποίες προβάλονται δι'ηλεκτρονικών μέσων, σωλήνων νέον, λέιζερ, ή άλλων συναφών τεχνολογιών, υποστηρίζονται από κατασκευές οπτικό διαπερατές και καθίστανται ορατές μόνο τις νυχτερινές ώρες. Η τοποθέτηση αυτών γίνεται κατόπιν αδείας του οικείου ΟΤΑ, διαρκείας έως 12 μηνών, που χορηγείται με σύμφωνη γνώμη της Β'/βαθμιας ΕΠΑΕ, εφ'όσον α) δεν αλλοιώνεται η αρχιτεκτονική εμφάνιση των κτηρίων, β) υπάρχει ειδική πρόβλεψη σε εγκεκριμένες μελέτες και γ) καθορίζεται γραμμή ορίζοντος επί των οδών και των πλατειών. Στην περίπτωση που οι ως άνω διαλαμβανόμενες υπαίθριες διαφημήσεις είναι σε χαρακτηρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κτίσματα ή οικοδομήματα ή στο νομίμως περιβάλλον χώρο αυτών, αρμόδιες γιά την παροχή της προβλεπόμενης από τις διατάξεις του παρόντος αδείας είναι και οι καθ'ύλη αρμόδιες του Υπουργείου Ποιλιτισμού.

  2. Με απόφαση του προϊσταμένου του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, ορίζεται υπάλληλος της Διεύθυνσης ο οποίος με την διενέργεια αυτοψίας εκδίδει απόφαση , με την οποία χαρακτηρίζεται αυθαίρετη κάθε υπαίθρια διαφήμιση που τοποθετείται κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος και διατάσσεται η αφαίρεση της. εκδιδόμενη κατόπιν αυτοψίας υπαλλήλου της Διευθύνσεως αυτής, χαρακτηρίζεται αυθαίρετη κάθε υπαίθρια διαφήμηση που τοποθετείται κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος και διατάσσεται η αφαίρεση της. (Παρ.2, άρθρ.83, Ν.3057) Με την ίδια διαδικασία, διατάσσεται η αφαίρεση των υπαιθρίων διαφημίσεων που έχουν τοποθετηθεί παρανόμως στην περιοχή της παραγράφου 1 πρίν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
  3. Αδειες γιά την τοποθέτηση υπαιθρίων διαφημίσεων που έχουν χορηγηθεί πρό της ισχύος του παρόντος νόμου λήγουν αυτοδικαίως την 31η Δεκεμβρίου 2000. Μετά την ανωτέρω προθεσμία χαρακτηρίζονται αυθαίρετες και αφαιρούνται κατά την διαδικασία της παραγράφου 2.
  4. Κάθε υπαίθρια διαφήμιση γιά την οποία εκδίδεται πράξη χαρακτηρισμού αυθαιρέτου κατά τις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος αφαιρείται χωρίς άλλη διατύπωση από την "Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ", που ενεργεί με την συνδρομή της οικείας Αστυνομικής Αρχής. Οι δημόσιες υπηρεσίες τα ΝΠΔΔ, οι ΟΤΑ, τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημοσίου τομέα και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας υποχρεούνται να διευκολύνουν την "ΕΕΑΧΑ ΑΕ" στην άσκηση του έργου αυτού.
    Σε περίπτωση επανατοποθέτησης των αφαιρουμένων υπαιθρίων διαφημίσεων είτε με την ίδια είτε με άλλη μορφή η αφαίρεση τους γίνεται με βάση την αρχική πράξη χαρακτηρισμού αυθαιρέτου και δεν απαιτείται η έκδοση νέας διαπιστωτικής πράξης. (Παρ.3, άρθρ.83, Ν.3057)
  5. Η "ΕΕΑΧΑ ΑΕ" δεν φέρει ευθύνη γιά τυχόν ζημίες που παρακολουθούνται κατά την αφαίρεση, εξάλειψη ή αποξήλωση των παρανόμων διαφημίσεων των προηγουμένων ούτε γιά την φύλαξη και την απόδοση σχετικών υλικών στούς παραβάτες.
  6. Γιά την δαπάνη αφαίρεσης, εξάλειψης ή απομάκρυνσης των παρανόμων υπαιθρίων διαφημίσεων, η "ΕΕΑΧΑ ΑΕ" αποδίδει λογαριασμό στο ΥΠΧΔΕ, το οποίο προβαίνει στον καταλογισμό του ποσού στον παραβάτη και το εισπράτει σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
  7. Απαγορεύεται κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Μαρτίου 2003 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2004, η τοποθέτηση ή ανάρτηση φωτεινών ή μή διαφημίσεων στους χώρους τέλεσης Ολυμπιακών αθλημάτων, όπως αυτοί καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 2730/1999 (ΦΕΚ 130 Α), όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και κατά μήκος των οδικών αξόνων στους οποίους θα διεξαχθούν Ολυμπιακά αθλήματα και γενικά Ολυμπιακές εκδηλώσεις. Αδειες που χορηγούνται στις παραπάνω περιοχές, λήγουν αυτοδικαίως την 28η Φεβρουαρίου 2003. Μετά την παραπάνω προθεσμία, οι σχετικές κατασκευές χαρακτηρίζονται αυθαίρετες και αφαιρούνται σύμφωνα με την διαδικασία που ορίζεται στις παραγράφους 2 και 4 έως και 6 του αρθρου αυτού, όπου στις παραγράφους αυτές αναφέρεται η "ΕΑΧΑ ΑΕ", νοείται αντίστοιχα η "Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 ΑΕ". Με κοινή απόφαση των ΥΠΧΔΕΠ προσδιορίζονται ειδικώτερα οι ειδικοί άξονες και λοιποί χώροι στους οποίους θα διεξαχθούν Ολυμπιακά αθλήματα "και γενικά Ολυμπιακές εκδηλώσεις", καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Με την ίδια απόφαση μπορεί να εξαιρούνται έως και 2000 θέσεις υπαιθρίων διαφημίσεων γιά τις ανάγκες του χορηγικού προγράμματος της "ΟΕΟΑ-Αθήνα 2004 ΑΕ" και να προσδιορίζονται ειδικώτερα οι χώροι, η χρονική διάρκεια, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και οι λοιπές προϋποθέσεις τοποθέτησης τους.
  8. Κατ'εξαίρεση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται η ανάρτηση διαφημίσεων επί των καλυμμάτων των ικριωμάτων σε κτήρια των οποίων οι όψεις ανακαινίζονται, κατά την διάρκεια των εργασιών ανάπλασης και ανάδειξης της ιδίας παραγράφου και των στοιχείων της, οι οποίες εκτελούνται στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Το δικαίωμα της ανάρτησης ανήκει στην "ΕΕΑΧΑ ΑΕ" και μπορεί να παραχωρηθεί σε τρίτους. Το αντάλλαγμα που επιτυγχάνεται κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί η "ΕΕΑΧΑ ΑΕ" και χρησιμοποιείται αποκλειστικά γιά την κάλυψη της δαπάνης του προγράμματος αποκατάστασης των όψεων των κτηρίων της περιοχής της παραγράφου 1. Η ανάρτηση διαρκεί όσο και οι εργασίες ανακαίνησις των κτηρίων και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος.
  9. Υπαίθρια διαφήμιση κατα την έννοια του παρόντος είναι η υπαίθρια και δημόσια προβολή με κάθε τρόπο και μέσο μηνυμάτων εμπορικού, πολιτικού, επαγγελματικού χαρακτήρα ή άλλης συναφούς δραστηριότητος κάθε μορφής, όπως επίσης και κάθε επαγγελματική επιγραφή που δεν πληροί τούς όρους του τρίτου καί του τετάρτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.
    Υπαίθριες διαφημίσεις κατα την παραπάνω έννοια συνιστούν ιδίως οι έντυπες, οι χειρόγραφες, οι φωτεινές ή φωτιζόμενες και οι ηλεκτρονικές ή άλλες διαφημίσεις μετά των πλαισίων ή άλλων προσθέτων, σταθερών ή κινητών κατασκευών που χρησιμοποιούνται γιά την τοποθέτηση τους : α) σε κοινοχρήστους, κοινοφελείς δημοσίους χώρους, β) σε οικόπεδα ή κτίρια, περιλαμβανομένων και των εσωτερικών επιφανειών των κτιρίων (υαλοπινάκων, κλπ.) οι οποίες είναι προσιτές στην κοινή θέα, γ) σε σταθμούς, αφετηρίες και στάσεις αναμονής επιβατών κάθε είδους μέσων μαζικής μεταφοράς και σε περίπτερα.
    Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και Πολιτισμού μπορεί να καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι υπό τους οποίους επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφημίσεων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και σε στάσεις αναμονής των επιβατών. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα σχετικά με την μορφολογία και την εξωτερική χρήση των περιπτέρων, καθώς και κάθε συναφής και αναγκαία λεπτομέρεια.

    Υπαίθρια διαφήμιση συνιστά πέραν των γενικώς οριζομένων κατά τις κείμενες διατάξεις, και η προβολή, με κάθε τρόπο και μέσο, μηνυμάτων στις εσωτερικές επιφάνειες των κτηρίων οι οποίες είναι προσιτές στην κοινή θέα.
    (Παρ.4α, άρθρ.83, Ν.3057)
    Επιτρέπονται οι επαγγελματικές επιγραφές οι οποίες τοποθετούνται στις κύριες εισόδους των κτηρίων ή στις προθήκες και τις θύρες των ισογείων καταστημάτων και γραφείων, εφόσον δηλώνουν την επωνυμία και το αντικείμενο της εντός του κτηρίου ή τμήματος αυτού ασκούμενης δραστηριότητας ή την ιδιότητα των ενοίκων και η δευτεροβάθμια ΕΠΑΕ εγκίνει την μορφή τους, τις διαστάσεις, το είδος των χρησιμοποιουμένων υλικών, τον χρωματισμό, τη θέση, τον τρόπο στερέωσης τους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Στην περίπτωση που οι επαγγελματικές επιγραφές τοποθετούνται σε κτήρια, οικοδομήματα ή στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου αυτών που έχουν χαρακτηρισθεί ή χαρακτηρίζονται ως διατηρητές από το Υπουργαίο Πολιτισμού σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η μορφή των επιγραφών, οι διαστάσεις τους, το είδος των χρησιμοποιουμένων υλικών, τον χρωματισμό, τη θέση, τον τρόπο στερέωσης τους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια εγκρίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
    Επιτρέπεται η σήμανση φαρμακείων με κάθετη πινακίδα στο ισόγειο του κτιρίου και η τοποθέτηση επιγραφών στην πρόσοψη ή τίς προσόψεις (μία σε κάθε όψη) κτιρίου που χρησιμοποιείται στο σύνολο του ως ξενοδοχείο, τράπεζα ή δημοσία υπηρεσία, υπό την προϋπόθεση ότι αποτελούνται από μεμονομένα διακριτά στοιχεία και δεν καλύπτουν αρχιτεκτονικά μέλη του κτιρίου. (Παρ.4β, άρθρ.83, Ν.3057)
  10. Προσφυγή παραβάτη ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων κατά πράξεων που εκδίδονται σε εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου και δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
  11. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στο τμήμα της πόλεως των Αθηνών, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακό με το προεδρικό διάταγμα της 21.9/13.10.79 (ΦΕΚ 567Δ) και της 26.5/16.6.89 (ΦΕΚ 411Δ) και δεν περιλαμβάνεται στην περιοχή της παραγράφου 1 του παρόντος. Αδειες γιά την τοποθέτηση υπαιθρίων διαφημίσεων στο τμήμα αυτό, οι οποίες έχουν χορηγηθεί πρίν από την ισχύ του παρόντος νόμου, λήγουν αυτοδικαίως μετά παρέλευση σαράντα ημερών, από την δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
    Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται επίσης στους άξονες των παρακάτω οδών και σε βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου : Βασ. Σοφίας (περιλαμβανομένων και των πλατειών Μαβίλη και Ευαγγελικής Σχολής και του αλσυλλίου Αγ. Ανδρέα), Μιχαλακοπούλου (από την αρχή της οδού μέχρι τα όρια του Δήμου Αθηναίων), Βουλιαγμένης ( από την αρχή της οδού και μέχρι τα όρια του Δήμου Αθηναίων), Καλλιρόης (από την αρχή της οδού μέχρι το ύψος της οδού Αμβρ. Φραντζή), Συγγρού (από την αρχή της οδού μέχρι το ύψος των οδών Ζίννη και Αμβρ. Φρατζή), Αμβρ. Φρατζή ( από την οδό Συγγρού μέχρι των οδών Καλλιρόης), Κηφισίας ( από την αρχή της οδού και μέχρι τα όρια του Δήμου Αμαρουσίου), Μεσογείων ( από την αρχή της οδού και μέχρι τα όρια του Δήμου Αθηναίων), Πατησίων ή 28ης Οκτωβρίου (από την αρχή της οδού και μέχρι το ύψος της οδού Αγίου Μελετίου), Αχαρνών (από την αρχή της οδού και μέχρι το ύψος τηε οδού Αγ. Μελετίου), Πειραιώς (από την αρχή της οδού και μέχρι το ύψος της οδού Πέτρου Ράλλη).
    Το βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου λογίζεται πέραν των πλατειών και αλσυλλίων εκατέρωθεν κάθε οδού. Αδειες γιά την τοποθέτηση υπαιθρίων διαφημίσεων, οι οποίες έχουν χορηγηθεί από την ισχύ του παρόντος νόμου, λήγουν αυτοδικαίως μετά παρέλευση 40 ημερών από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα τηε Κυβερνήσεως.(Παρ.5, άρθρ.83, Ν.3057).
  12. Αρμόδιο δικαστήριο γιά την επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν από την εφαρμογή αυτού του άρθρου είναι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και κατ'έφεση το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προσφυγή ασκείται εντός δεκαπέντε ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης και εκδικάζεται υποχρεωτικά εντός δεκαπέντε ημερών από την κατάθεση της. Η απόφαση δημοσιεύεται εντός δεκαπέντε ημερών από την συζήτηση. Στην αρμόδιότητα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών υπάγονται με το παρόν και όλες οι σχετικές εκκρεμείς δίκες.
  13. Στους κυρίους, τους δικαιούχους και σε όσους μισθώνουν ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκμεταλλεύονται χώρους υπαίθριας διαφήμισης, ως διαφημιστές ή διαφημιζόμενοι, κατά την παράβαση των διατάξεων αυτού του άρθρου επιβάλλεται πρόστιμο το ύψος του οποίου ανέρχεται ανά εξάμηνο από 30.000 μέχρι 50.000 ευρώ. Σέ όσους διατηρούν τις υπαίθριες διαφημίσεις και μετά την ααυτοδίκαιη λήξη των αδειών τοποθέτησης τους κατά τις διατάξεις του παρόντος, επιβάλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου ανέρχεται κατά εξάμηνο από 30.000 έως 50.000 ευρώ. Τα ανώτατα και κατώτατα όρια των ανωτέρω προστίμων μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Περιβάλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Πολιτισμού, Οικονομίας και Οικονομικών.
    Τα πρόστιμα κααταλογίζονται από το υπουργείο Περιβάλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και εισπράτονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
    Οταν υπαίτια της παράβασης είναι διαφημιστική εταιρεία κατά της οποίας έχουν επιβληθεί τουλάχιστον δύο φορές πρόστιμα κατά τα προηγούμενα εδάφια, μπορεί να της αφαιρείται από την εκδούσα αρχή η άδεια άσκησης της δραστηριότητος εντός της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Αθηναίων προσωρινά μέχρι ένα εξάμηνο. Σε περίπτωση νέας παράβασης η άδεια αφαιρείται οριστικά.
  14. Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος άρθρου, όπως κάθε φορά ισχύει, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και με χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ, διπλασιαζομένων των ποινών αυτών σε περίπτωση υποτροπής. Οι Πρόεδροι ΔΣ, οι εντεταλμένοι ή διευθύνοντες σύμβουλοι ΑΕ, οι διαχειριστές ΕΠΕ καθώς καί τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση ή την διαχείριση των νομικών προσώπων άλλης μορφής, καθώς και δημοτικών επιχειρήσεων, που αναθέτουν διαφημιστικές πράξεις κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου τιμωρούνται ως αυτουργοί, ανεξάρτητα από την τυχόν ποινική ευθύνη άλλου φυσικού προσώπου.